Sunday, May 28, 2017

Resepi Miang Kham

Bahan-Bahan :

Daun Kaduk
Kacang
Kelapa
Halia
Limau nipis/kasturi
Bawang besar
Cili padi
Udang kering
Kelapa : isi kelapa dihiris halus dan digoreng tanpa minyak (sangai)

Bahan kuah :
Air - 2 cawan
Gula melaka - 5 keping
Gula putih - 2 sudu
Belacan - besar ibu jari
Serai - 2 batang atau daun pandan

Cara sediakan :

Panaskan air, masukkan gula melaka, gula putih, belacan.

Kacau dengan api perlahan
Akhir sekali masukkan serai atau daun pandan untuk wangikan kuah.

Cara makan :
Gulungkan daun kaduk, masukkan semua bahan dan letakkan kuah balut dan makan.

Nyum nyum nyum. Sedapnya. Selamat mencuba. Hihihi. Silakan saja SHARE.
kredit resepi kepada NurulHuda Awang Yaacob‎ via Masak Apa Hari Ni

1 comment:

  1. jemput singgah ke blog saya
    https://nurulnajihah38.blogspot.com

    ReplyDelete

Terima Kasih semua yang sudi bertandang di sini. Saya hargai komen anda, datang dan komen yer.

Salam Sayang semua.

JANGAN TINGGALKAN SHALAT (Rahasia Sujud ketika Sholat)

JANGAN TINGGALKAN SHALAT  Rahasia Sujud ketika Sholat Bismillahirrahmanirrahim ​Sujud melibatkan 7 anggota badan yang bertumpu pada bum...