Sunday, May 28, 2017

Resepi Miang Kham

Bahan-Bahan :

Daun Kaduk
Kacang
Kelapa
Halia
Limau nipis/kasturi
Bawang besar
Cili padi
Udang kering
Kelapa : isi kelapa dihiris halus dan digoreng tanpa minyak (sangai)

Bahan kuah :
Air - 2 cawan
Gula melaka - 5 keping
Gula putih - 2 sudu
Belacan - besar ibu jari
Serai - 2 batang atau daun pandan

Cara sediakan :

Panaskan air, masukkan gula melaka, gula putih, belacan.

Kacau dengan api perlahan
Akhir sekali masukkan serai atau daun pandan untuk wangikan kuah.

Cara makan :
Gulungkan daun kaduk, masukkan semua bahan dan letakkan kuah balut dan makan.

Nyum nyum nyum. Sedapnya. Selamat mencuba. Hihihi. Silakan saja SHARE.
kredit resepi kepada NurulHuda Awang Yaacob‎ via Masak Apa Hari Ni

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih semua yang sudi bertandang di sini. Saya hargai komen anda, datang dan komen yer.

Salam Sayang semua.

MENGINAP 2 HARI 1 MALAM DI CHALET SERI IDAMAN (TELUK TEMPOYAK)

Assalammualaikum.... Pada 1hb. Mei 2024 yang lepas saya sekeluarga telah berkunjung di sebuah chalet yang terletak di Teluk Tempoyak Pulau P...