Tuesday, February 26, 2013

CARA MENERAN SEMASA BERSALIN


AA : Info nie amat berguna pada ibu2 yang akan mengalami kelahiran bayi yang pertama, jika maklumat tidak tepat dan lengkap kemungkinan bayi2 anda akan tertelan air najis di dalam perut ibu kerna kelewatan melahirkan...

1. angkat kepala dagu cecah dada.

2. mata pandang perut 

3. tangan pegang (bahagian kaki yang berhampiran buku lali) 

4. masa teran jangan keluarkan suara atau menangis kerana ini akan membuatkan ibu tersebut kurang tenaga dan tak kuat 

5. masa teran tu jangan sesekali angkat punggung.kerana ini akan mengakibatkan luka dan koyak yang besar di bahagian vagina

6.tarik nafas sedalam yg boleh n teran mcm nak buang air besar tanpa blow nafas anda..teran sekuat yg terdaya selama yg boleh n curi nafas then sambung teran..tiap kontraksi try 3kali...time kontraksi je push sbb time tu bby pun gerak sama so jgn buang ms ada kontraksi terus push mcm cara2 td..xde kontraksi,relax...

7. baca bismilah, selawat 

8. tips tambahan: kongsi la tips ni dengan husband supaya dapat mengingatkan anda. Mungkin masa tu anda akan terlupa dek menahan sakit.bila husband dah tau senang la dia memberi panduan kan (masa tgk tu ada sorang suami nie setia menemani isteri dia bersalin, sambil bisik-bisik kat isteri dia bagi semangat) 

dibawakan oleh : Cloth and breast pump

4 comments:

  1. adoiyai..nak meneran dah ni..hehehe. (betul tu ..mamaD penah stori mori bab nih dulu...lama dah, patut amik tau .. )

    ReplyDelete

Terima Kasih semua yang sudi bertandang di sini. Saya hargai komen anda, datang dan komen yer.

Salam Sayang semua.

Resepi Miang Kham

Bahan-Bahan : Daun Kaduk Kacang Kelapa Halia Limau nipis/kasturi Bawang besar Cili padi Udang kering Kelapa : isi kelapa dihir...