Thursday, February 14, 2013

JANGAN Makan Udang Apabila Mengambil Vitamin CKejahilan meracun diri sendiri.

Seorang wanita tiba-tiba mati dengan tidak disangka-sangka dengan tanda-tanda pendarahan dari telinga, hidung, mulut & mata. Selepas bedah siasat awal ia disahkan bahawa kematian disebabkan keracunan arsenik....

Dari manakah arsenik yang datang?

Polis melancarkan siasatan secara mendalam dan meluas. Seorang profesor institusi perubatan telah dijemput untuk datang membantu menyelesaikan kes itu.

Profesor dengan berhati-hati melihat kandungan dari < h. Dalam kurang dari setengah jam, misteri itu dapat diselesaikan.

Profesor itu berkata: 'simati tidak membunuh diri atau dibunuh, beliau meninggal dunia akibat kemalangan dari kejahilan!'

Semua orang hairan, mengapa kematian akibat kemalangan dari kejahilan?

Profesor itu menjelaskan: 'arsenik dihasilkan dalam perut si mati.' Si mati yang mengamalkan pengambilan Vitamin C setiap hari, yang dengan sendirinya tidak menjadi masalah.

Masalahnya ialah bahawa dia makan sebahagian besar udang semasa makan malam. Makan udang tidak mendatangkan masalah dan tiada apa yang berlaku kepada keluarganya walaupun mereka telah sama-sama udang. Walau bagaimanapun, pada masa yang sama si mati juga mengambil vitamin C ', itulah yang mendatangkan masalah!

Penyelidik di University of Chicago di Amerika Syarikat, mendapati selepas melalui uji kaji, makanan yang seperti kekerang lembut (shell) mengandungi kepekatan yang lebih tinggi lima sebatian arsenik kalium.

Makanan itu segar dengan sendirinya tidak mempunyai kesan toksik terhadap tubuh manusia.

Walau bagaimanapun, dalam mengambil vitamin C, tindak balas kimia berlaku dan asal unsur-unsur bukan toksik berubah kepada unsur-unsur toksik.

Keracunan arsenik mempunyai peranan magma dan boleh menyebabkan kelumpuhan kepada saluran darah yang kecil. Oleh itu, orang yang mati akibat keracunan arsenik akan menunjukkan tanda-tanda pendarahan dari telinga, hidung, mulut & mata. Oleh itu sebagai langkah berjaga-jaga, JANGAN makan udang apabila mengambil vitamin C.

8 comments:

 1. bahaya juga rupanya ambil vitamin apabila makan udang. tak sangka ianya betul-betul memudaratkan.

  jom join segmen ini. kiter dah tag awak
  http://sna-aai.blogspot.com/2013/02/big-giveaway-by-cikgufizi-fizgraphiccom.html

  ReplyDelete
 2. tak berapa fahamlah... is that mean tak boleh makan udang langsung kalau ambik vit c or jangan ambik vit c sebelum/selepas makan udang? coz every morning me ambik vit c...

  ReplyDelete
 3. Ish... perlu lebih berhati-hati. Kadang-kadang combination makanan perlu dijaga juga. Thanks for sharing.

  ReplyDelete
 4. pergh , dahsyat giler .

  btw , done follow & menabung untuk awak ;)

  ReplyDelete
 5. Now I know , maybe sebab ni juga tertiba kerap gatai2.

  ReplyDelete
 6. pembohongan semata2...pernah dengar ke org minum jus oren/ lime juice (vit c) sambil makan udang atau makanan laut mati??? x pernah makan ke jus limau yg diperah atas udang utk menimbulkan rasa udang tu supaya lebih sedap??

  ReplyDelete

Terima Kasih semua yang sudi bertandang di sini. Saya hargai komen anda, datang dan komen yer.

Salam Sayang semua.

Resepi Miang Kham

Bahan-Bahan : Daun Kaduk Kacang Kelapa Halia Limau nipis/kasturi Bawang besar Cili padi Udang kering Kelapa : isi kelapa dihir...