Google+ Followers

SEBAB BUAH PINGGANG ROSAK

SEBAB BUAH PINGGANG ROSAK‼

Sakit mata memandang, sakit lagi bahu memikul. Kasihan kalau tengok pesakit buah pinggang. Di *tebuk perut untuk 'Peritoneal dialysis'. Di operate utk AV Fistula.* Menahan sakit di cucuk setiap 2 hari sekali utk mencari urat darah menyambung ke mesin dialysis. Kurang darah. Susah bernafas akibat air banyak yang berkumpul dalam badan dan pelbagai komplikasi lain..

Bila tengok orang, tak berapa rasa, tapi kalau berlaku pada ahli keluarga atau diri sendiri, barulah tahu  - how they suffer!

Saya tidak mahu itu kesudahan hidup saya. Saya juga tidak mahu ia berlaku pada keluarga & anda semua. It's really PAINFUL! Jaga diri kerana jika kita perlu menjalani dialysis setiap 2-3 hari sekali, semua anggota keluarga akan merasa kesulitannnya..

Take Care Of Our Own Kidney!


Faktor yang merosakkan Buah Pinggang:

*1*• Kerap tahan kencing
*2*• Kurang minum air
*3*• Suka makan makanan masin
*4*• Suka minum minuman bergas.
*5*• Kerap kena jangkitan 'kencing kotor' (Urinary
Track Infection) dan tidak dirawat dengan sempurna.

*6*• Kerap makan daging dan Seafood
(Tinggi Uric Acid)

*7*• Kerap makan Pil Tahan Sakit
*8*• Merokok
*9*• Obesiti
*10*• Alkohol
*11*• Penyakit Darah Tinggi dan Kencing Manis yang Tidak terkawal..


Buah Pinggang Kita. Amanah Allah.. jgn jadikn ia  sebahagian dari statistik Pesakit Buah Pinggang Kronik!

*Mengapa Rasulullah saw menganjurkn umatnya utk tidak minum sambil berdiri?* Dlm perubatan tubuh manusia terdapat penapis yg dipanggil sbg penyaring Sfringer. Saringan tersebut dpt terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yg kita minum blm tentu 100% disteril utk diolah tubuh. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh penapis krn tertutup. Air yg tak tersaring terus masuk ke pundi kencing, yg dpt menyebabkan penyakit buah pinggang.

Subhanallah, setiap  perintah & larangn Rasulullah saw pasti bermanfaat bg umatnya.


Terapi air putih :

*1*. Minum 1 gelas masa bangun tidur dpt membersihkn organ2 dalaman.
*2*. Mnm seglas air, 30 minit sblm mkn dpt membantu fungsi seluruh pencernaan + buah pinggang.
*3*. Minum segelas air sblm mandi dpt menurunkan tekanan darah.
*4*. Minum segelas air sblm tidur dpt mencegah stroke + serangan jantung.

Sebarkan tips sihat ini sebagai nasihat yg bermanfaat...

Harap diamalkan, bukan dibaca dan diforward saja.

Tapi apa2pun, tiada sesiapa yg boleh bantu diri kita, kecuali kita sendiri.
Pilihan untuk menjaga kesihatan diri sendiri terletak di tangan anda sendiri.

THE CHOICE IS YOURS

2 comments:

  1. Nice share.. Tapi mcm pelik je info pasal sfringer tu.. Hahaha...
    Anyway, hepy besday..

    ReplyDelete

Terima Kasih semua yang sudi bertandang di sini. Saya hargai komen anda, datang dan komen yer.

Salam Sayang semua.