Google+ Followers

SYRIA | PENGALAMAN PEMBEDAHAN DI SYRIA


AA : Assalammualaikum, sedang2 membelek2 laman muka buku, terpikat satu kisah benar dari Syria. Berminat untuk berkongsi di sini, moga manfaat..

___________________________________________________________



Kisah yang saya nak kongsikan dari seorang rakan sekolah, Dr Razmin Ghazali.



Assalamualaikum.. nak share satu cerita pengalaman sahabat yang jadi volunteer doctor di syria. Ini kisah benar.

Malam td kami diuji dgn bekalan elektrik yg terputus waktu 2 pembedahan kecemasan sedang dijalankan...dlm kegelapan tu beberapa sukarelawan perubatan menjerit2 minta sesiapa pasangkan lampu. beberapa anggota mujahidin yg berkawal di sekitar hospital lapangan bergegas cuba hidupkan generator.

Tp malangnya bekalan minyak habis. Dlm pd tu seorang doctor dr norway ternampak 1 kawasan terang benderang. Doctor tu pun arahkan katil pembedahan n peralatan kecemasan dipindahkan kesitu. Tau tak cahaya terang tu datang dari mana ?

Dari seorang lelaki tua buta yg sedang mengaji AlQuran sambil menjaga anak saudaranya yg dipotong kaki....terangnya kawasan tu seperti disimbah cahaya bulan penuh....terang sgt walau xde lampu n kiri kanannya gelap gelita.

Kawasan yg terang tu boleh menempatkan 2 katil pembedahan n ruang cukup utk petugas perubatan yg terlibat.. lebih pelik sewaktu kami perlukan bekalan elektrik utk hidup satu mesin yg diperlukan selepas pembedahan. salah 1 plug nampak mcm menyala lampunya.. seorg nurse dr maldives yg terlupa bekalan elektrik sedang terputus terus sambungkan plug tu n hidupkan suis.....lelaki buta tu berasal dr homs.sehari dia mampu khatam Al Quran sekali.setiap hari dia khatam Al Quran. Maha Suci Allah.

Dgn kuasa Allah peralatan tu menyala.. sampai pembedahan selesai kami mcm bingung sekejap. Lps tu baru tertanya2 mcm mana peralatan tu boleh menyala.kawasan tu boleh terang benderang.

Terlalu byk perkara yg ajaib berlaku di sini. Mungkin ini sbbnya para doctor yg m di sini ada yg x nak balik walaupun dah ada kehidupan yg sgt selesa di negara sendiri.

Bak kata seorang mujahidin dr bosnia "mcm dah ternampak2 taman syurga"

Saat mula2 menjejakkan kaki ke homs mmg kawasan tu dah musnah teruk tp. 1 rasa nyaman masuk dlm jiwa..ajaib sgt.

Semalam ada sorang budak perempuan. nama dia somaiyah.umur 7 tahun.dia tanya pd sorang sukarelawan tu knp nangis.sukarelawan tu kata sbb sedih somaiyah dah xde parents. somaiyah tu jwb " awak silap.disisi Allah ayah dan ibu sy masih hidup.mrk bahagia dan mulia".

Sahabat, Allah nak tunjuk Al-Quran itu mampu memberi cahaya. Di dunia pun Allah dah tunjuk. Apa lagi kat akhirat sana.

Kalau rasa bermanfaat, boleh share ...

1 comment:

Terima Kasih semua yang sudi bertandang di sini. Saya hargai komen anda, datang dan komen yer.

Salam Sayang semua.